Çok fazla sayıda diyet listesi vardır ve bazıları diğerlerinden daha popülerdir. Ancak yapacağınız diyeti tercih ederken dikkat etmeniz gereken nokta ise hangi diyetin sizin için daha iyi olacağını bulmak.

Örneğin et ve et ürünleri yemeyi tercih etmiyorsanız yumurta ve kırmızı etin sık kullanıldığı bir diyet listesi size uygun olmayacaktır. Kendinize uygun bir diyet listesi tercih etmeniz diyetinize bağlı kalmanız kolaylaşır.

1 – Kendinize “Neden Kilo Vermek İstiyorum?” diye Sorun

1-2 yıl önce aldığınız bir elbise size şimdi olmayabilir ve sinirlenip kilo vermeye karar verebilirsiniz. Bu zayıflamaya karar verme aşamasında oldukça motive edici bir neden olmasına karşın uzun zaman aynı motivasyonun korumak için yeterli olmaz.

Fazla kilolu olan kişiler daha küçük bedenli kıyafetler giymek ve giydiği kıyafetlerin kendilerine yakışmasını ister ama fazla kiloların neden olduğu sorun çok daha büyüktür.

Yapılan araştırmaların tümü fazla kiloların birçok önemli hastalığı tetikleyen tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon tehlikesini önemli oranda artırdığını ortaya koymuştur. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, karaciğer yağlanması, gebelikte yaşanan bazı sıkıntılar fazla kilolarla bağlantılıdır.

Bu sorunları bilmek diyet yaparken sağlığınızı koruma açısından kilolardan kurtulmanız gerektiğini hatırlatır ve size ekstra motivasyon yaratabilir.

2 – Abartılı Hedeflerden Kaçının

Diyet yaparken ilk haftada 5 kilo vermeyi beklemek ya da ilk ay 10 kilo kaybetmeyi amaçlamak bu hedeflere ulaşamadığınız zaman sizin diyete olan bağlılığınızı kaybetmenize sebep olmaktadır.

“Ayda 15 kilo verdiren diyet” ya da “Haftada 5 kilo verin” gibi başlıklarla karşınıza çıkan diyet listelerini gördüğünüzde ciddiye almayın. Çünkü bu diyetlerle verilen kilolar bir zaman sonra fazlasıyla geri dönecektir.

Haftada 1 veya 1.5 kilo ve ayda 4-6 kilo gibi uzun vadeli ve sağlıklı hedefler ise diyetinizi sürdürmenizi sağlayacaktır.

3 – Gereksiz Kalorileri Belirleyin

Her insanın çeşitli yeme alışkanlıkları bulunur. Bazılarımız film/dizi seyrederken bir şeyler yemeyi severken bazılarımız ruhsal açıdan sıkıntılı dönemlerde bu sorununu yemekle atabileceğini düşünmektedir. Ancak aç olmadan yenilen yemekler kilo olarak geri döner.

Tam olarak acıkmadan bir şeyler tüketmek, kilo almanın hatta obezitenin başlıca sebepleri arasında yer alıyor.

Fazla kalori almanıza sebep olan bu alışkanlıklarınızı belirleyip bunlardan kurtulmaya çalışın. Kurtulamıyorsanız ya da bu alışkanlıklarınızı bırakmaya çalışmak ekstra strese neden oluyorsa daha az kalorili alternatiflere yönelin.

4 – Doğru Diyet Listesini Belirleyin

Herkes için farlı diyet programları uygulanır. Bu nedenle her kişinin diyet programı birbirinden farklı olmalı.

Diyet listesi seçmeden önce listeler detaylı biçimde incelenmeli ve hangisinin kendiniz için en uygun olduğunu belirlemelisiniz. Seçtiğiniz diyeti uzun süre uygulayabilmeniz için diyet listesi belirleme aşamasında acele karar vermeyin.

5 – Kendinizi Zayıflamaya Zihnen Hazırlayın

Kendinizi zayıflamaya hazırlarken nasıl görüneceğinizi gözünüzde canlandırın. Daha önce yaptığınız diyetleri hangi sebeple bıraktığınızı ve sizi en çok hangi aşamalarda zorladığını düşünün. Bunları düşünmek ve gerekçelerini belirlemek motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olacaktır.

6 – Daha Fazla Hareket Edin

İş temposunda düzenli biçimde egzersiz yapabilmek zordur ancak daha çok hareket edip daha fazla kalori yakma açısından bir şekilde fırsat yaratmalısınız.

Asansör yerine merdivenleri kullanın, işe giderken ya da eve dönerken araçlardan 1-2 sokak uzakta inip yürüyün. Bu şekilde günde daha fazla hareket etmeye özen gösterin

7 – Küçük Değişimler Fark Yaratır

Alması yıllarca zaman alan kilolardan 1 ay gibi kısa bir süre kurtulabileceğinizi sanmayın. Bu nedenle diyet yaparken sabırlı olun. Her gün tartılmamalısınız. Çünkü bazen bünyenin sıvı tutması nedeniyle tartıda daha ağır çıkabilir ve moralinizi bozabilir. Kendinize haftada bir gün belirleyin ve yalnız o gün tartılın.

Diyet yaparken yaşadığınız zorlukları ve diyet yaparken yediklerinizi yazmak için bir günlük tutun. Bu şekilde en çok kalorinin hangi besinlerden geldiğinin belirlenmesi ve hangi aşamalarının sizi zorladığını bulmak için oldukça pratiktir.

Örneğin 2 ayda 9 kilo vermek diyetinizde ana hedefiniz olabilir. Ancak bu ana hedefe yaklaşmak ve motivasyonu artırmak açısından kendinize ara hedefler koyun.

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version