Zerdeçal, genellikle yemeklerde baharat olarak kullanılır ve Zencefilgiller familyasında yer alır. Anavatanı Doğu Hindistan’dır ve diğer bir adı da Hindistan Safranı olan zerdeçal, yıllık bir bitkidir. Çiçekleri sarı renktir, yaprakları sivridir. Bitkinin sap kısmında yer alan kökü andıran uzantılardan Zerdeçal tozu elde edilmektedir. Zerdeçal yemek ve kumaşlara renk vermek amacıyla da kullanılmaktadır.

Potasyum, demir, B6 ile C vitamini ve manganezin yanı sıra birçok değerli mineraller içermektedir.

Zerdeçalın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Çok eski dönemlerden bu yana şifa kaynağı olarak tüketilmekte olan Zerdeçal, kolon, meme, cilt ve prostat kanserinin önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. İçeriğinde bulunan kurkumin aynı zamanda kansere yakalanan insanlarda kanser hücrelerinin yayılmasını da yavaşlatmaktadır. İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan bunama ve Alzheimer’a yakalanma tehlikesini büyük oranda azaltmaktadır.

Anti bakteriyel özelliği nedeniyle haricen uygulanarak cilt üzerinde yer alan yaraların tedavi edilmesinde etkili olur. Antioksidan etkisi sayesinde bünyede biriken zararlı maddelerin dışarı daha kolay atılmasını sağlar. Kanı temizleyerek damar tıkanıklığını engeller. Kalp rahatsızlığı tehlikesini azaltır.

Kanser Tedavisine Faydaları

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olarak görülen kanserin doğal yollarla tedavi edilmesi aşamasında ilk akla gelen besin zerdeçaldır. Kanserli hücrelerle savaşarak hücre yenilenmesini çok hızlı bir biçimde destekleyen zerdeçal, prostat, kolon, meme kanseri gibi ülkemizde de çok sık görülmekte olan kanser çeşitleri ile mücadele edilmesine katkı sağlayan en etkili ve en doğal uygulamalardan birisidir.

Romatizma Ağrılarını Giderir

Anti enflamatuar özellikleri vasıtasıyla romatoid arterit ve osteoarterit sorunlarını giderebilir. Bunun yanında zerdeçalin antioksidan özelliğinin olması nedeniyle hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Hafif eklem ve romatizma ağrılarına, iltihaplara iyi gelebilir, ağrıları giderebilir.

Diyabeti Dengeler

Zerdeçal orta düzeydeki diyabet sorunların giderir ve insülin görevi görmesi sebebiyle kan şekerini sağlıklı bir düzeylerde tutar.

Kolesterol Seviyesini Dengeler

Yapılan araştırmalar gıda olarak zerdeçalin kolesterol oranını dengelediğini ortaya koymaktadır.

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir

Vücudun bağışıklık sistemini uyaran ve yardımcı lipopolisakarit olarak bilinen bir madde barındırmaktadır.  Bu madde bakterilere, serbest radikallere ve iltihaplara karşı etkilidir. Eğer bir öksürük ya da grip sorununuz varsa bir çay kaşığı zerdeçal tozunu bir bardak ılık süte karıştırın ve için. Bu karışım kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Yaralara Karşı Zerdeçal Tozu

Zerdeçal doğal bir antibakteriyel ve antiseptik madde olarak değerlendirilebilmektedir ve dezenfekte aracı olarak kullanılabilmektedir. Yanık ve kesik yaralarının mikrop kapmasını engelleyebilmek ve daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayabilmek için yaraların üzerine zerdeçal tozu serpebilirsiniz.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

İdeal vücut ağırlığının korunması açısından zerdeçal tozu çok yararlı olabilir. Obezite ve diğer kilo ilgili rahatsızlıkları tedavi amaçlı zerdeçal çayı kullanılabilir. Yemek sırasında bir çay kaşığı kadar zerdeçal tozu tüketmek sizin için yeterli olacaktır.

Alzheimer Hastalığı Engelleyebilir

Bir beyin hastalığı olan Alzheimer rahatsızlığını giderebilir. Beyinde oksijen artışını daha da hızlandırarak hastalığın ileri boyutlara geçmesini yavaşlatabilir, hatta bu rahatsızlığı tamamen durdurabilir.

Sindirim Sistemi Sağlığına Katkısı

Safra kesesine inanılmaz yararları vardır. Şişkinlik ve gaz rahatsızlıklarını giderebilir. Çiğ bir biçimde zerdeçal tüketimi sindirim sistemi rahatsızlıklarının ortadan kalkmasına yardım edebilir.

Karaciğer Hastalıklarına Olumlu Etki Yapar

Vücutta bulunan toksinlerin temizlenmesine yardım eder. Zerdeçal ayrıca kan dolaşımını hızlandırır ve vücut ısısının korunmasını sağlayabilir. Vücudun daha hızlı bir şekilde temizlenmesine yardımcı olur.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version