Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi” kapsamında yıllık 270 bin lira hibe desteği sağlanacağını ve 2 yıl ödemesiz, 3 ila 5 yıl geri ödemeli kredi desteği verileceğini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, hayvancılık sektörüne yönelik yeni destek paketinin detaylarını paylaştı. Yumaklı, proje kapsamında çiftçilere yıllık 270 bin lira hibe desteği verileceğini duyurdu. Ayrıca 2 yıl ödemesiz, 3 ila 5 yıl vadeli geri ödemeli kredi desteği de sağlanacak.
Bakan Yumaklı, 2024 yılının hayvancılık sektöründe önemli adımların atıldığı bir yıl olduğunu vurgulayarak, “2024 yılının şubat ayında 5 yıllık bir hayvancılık yol haritası açıkladık. Bu yıl, planlı üretim ve sözleşmeli üretim gibi devrim niteliğinde uygulamaları hayata geçirdiğimiz bir yıl oldu” dedi.
Bakan Yumaklı, işlemeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması çalışmalarının da devam ettiğini belirterek, bu projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı hayvancılık yol haritasının bir parçası olduğunu ifade etti. Yumaklı, şunları kaydetti:
“Şunu söylemem gerekir genel yaygın bir kanaat, artık gençlerimiz, kadınlar tarımsal üretimden ayrılıyor diye. Kırsaldaki nüfusun azalması sadece bizim ülkemizde değil, bütün dünyada bir gerçek. Ancak son dönemde özellikle ben, bizim gençlerimizin çok yoğun bir şekilde tarımsal üretime ilgisini gördüm. Hatta çoğu zaman bazı projeler için bizleri de zorluyorlar. Bu da bizim ülkemiz açısından çok önemli bir artı. Bu proje özellikle son dönemde tarımsal üretimin içerisinde yer almak isteyen gençlerin ve kadınların çok kolaylıkla başvurabilecekleri, hızlıca geri dönüşünü alabilecekleri ve özellikle kendilerine verilecek olan bu gebe hayvanları temin etmemiz açısından son derece önemli. Biz Cumhurbaşkanımızın açıkladığı andan itibaren geri dönüşler itibarıyla hakikaten bizleri memnun edici bir ilgi gördük. Dolayısıyla umuyorum ki bu proje 3 yıl devam edecek. Onu da söylemiş olalım. Yani 2028’e kadar bizim 5 yıllık yol haritamızın gereği olarak 2028’e kadar devam edecek bir proje olacak.
Bu projenin en önemli unsurlarından birisi de finansman konusu. Gençsiniz ve bu projeye başvurdunuz. Kadınsınız, bu projeye başvurdunuz. Minimum 5, maksimum 15 verimli ve kaliteli üretimi gerçekleştirebileceğiniz hayvanları alacaksınız. Başvurdunuz ve kriterlere de uygunsunuz. Ziraat Bankası 2 yıla kadar ödemesiz 3 ila 5 yıl geri ödemeli sizlere bunun kredisini sağlamış olacak. Yani siz bu hayvanları Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğümüzün uygun fiyatla açıklamış olduğu bu hayvanları alabilmek için Ziraat Bankası’ndan sağlamış olduğunuz finansmanı elde etmiş olacaksınız. Ama bunun bir başka önemli yanı daha var. Bu projeye başvuranların 15 adet hayvan aldığını varsayalım. Bir yıl boyunca bir asgari ücret kadar giderlerini, bakım ve beslenme giderlerini bu hayvanların biz karşılamış olacağız. Yani 15 hayvan olduğunu düşünürsek yılda 270 bin lira destek olarak yine bu üreticilerimize vermiş olacağız. Bu da işin en önemli tarafı. Çünkü bir yıl boyunca veya 6 ay, 8 ay yani hayvanların gebe olma durumuna göre yavrunun geri alış süresi, bunun ticari hayata dönmesi için bir yıllık bir zaman gerekecek. İşte o bir yıllık zamanı biz de devlet olarak 270 bin lira destek şeklinde düşündük ve uyguluyoruz.”
270 bin liralık desteğin geri ödemesinin olmayacağını kaydeden Bakan YumaklıAMP, “Yine diğer önemli bir başlık TARSİM’den bu hayvanların hepsini sigortalayacağız. Buradaki sigorta bedelini de yine devlet olarak biz karşılamış olacağız. Bu süre içerisinde herhangi bir kayıp olursa bu sigortadan da karşılanmış olacak bu hayvanlar.” dedi.
Burada bir ilave yapmak istiyorum. Ziraat fakültelerinden, veteriner hekimliklerden ya da gıda mühendisliği okuyan öğrencilerimizden eğer bu işi yapmak isteyenler olursa, onların da başvuruları halinde mesleğin içerisinde olmaları hasebiyle 15 olarak belirlemiş olduğumuz üst limiti 30 olarak uygulayacağız. Yani bu durumda bu genç kardeşlerimizin de okullarından mezun olduktan sonra kendi işlerini memleketlerinde, kendilerine ait ya da ailelerine ait topraklarda bu işi yapabilmelerini de böylece önünü açmış oluyoruz. Yani üst limiti 30 olarak uygulayacağız. Bizim gençlerimiz gerçekten çok proaktif. Yani bir işi tuttukları zaman kopartıyorlar.
Türkiye’nin çok avantajlı bir coğrafyada bulunduğunu dile getiren Bakan Yumaklı, “Sadece kendi ülkemizin kırmızı et ihtiyacına değil etrafımızdaki ülkelerin de kırmızı et ihtiyacını, bizim coğrafyamızın avantajına sahip olmayan ülkelerin de kırmızı et ihtiyacını karşılama gibi bir avantajımız var. Dolayısıyla bu kardeşlerimiz her halükarda sürülerini çok hızlı bir şekilde büyütebilecekler. Mesleklerini uygulayabilecekler ya da aile işletmeleri eğer şu anda halihazırda 20 başın altında hayvana sahip olan aile işletmeleri yine kendileri sürülerini hem daha kaliteli, daha verimli olacak hayvanlarla değiştirme ya da bunları kendi sürülerine katma yoluyla genişletme imkanı bulacaklar. Bizim ülkemizin üretim açısından, hem bitkisel hem hayvansal üretim açısından inanılmaz bir avantajı var. Biz sadece bunun yollarını açıyoruz bakanlık olarak. Bu projede başlangıcı ve sonu itibarıyla bizim için çok önemli sonuçlar doğuracak. Diğer projelerin de önünü açacak çok önemli bir başlangıç.” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan YumaklıAMP, şöyle devam etti;
“Projeye başvurular an itibarıyla açıldı. Başvuru yapmak isteyen kardeşlerimiz, üreticilerimiz bakanlığımızın Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden başvurabilecekler. Bu başvuru sürecini bir ay öngördük. Yani biz Mart ayında ilk hayvanları teslim etmeye başlayacağız. Planlamamız böyle. Dediğim gibi çok dinamik bir süreç başladı. İnşallah çok hızlı bir şekilde de ülkemiz adına geri dönüşü sağlayacağız.“