Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Türkiye’nin para politikalarını değerlendirerek, sıkılaşma sürecinde talebin neden düşmediğini ve 2021 sonrası servet transferinin etkilerini açıkladı.
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Bloomberg HT’de katıldığı bir yayında Türkiye’nin mevcut ekonomik politikalarını ve sıkı para politikası sürecini değerlendirdi. Gürkaynak, rasyonel ve makul politikalara geri dönülmemiş olsaydı, Türkiye’nin 2021’i aratacak büyüklükte bir ödemeler dengesi krizi yaşayacağını vurguladı.
“TCMB İşini Çok İyi Yapabiliyor, Ancak…”
GürkaynakAMP, enflasyonla mücadelede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) çabalarına dikkat çekerken, diğer kurumların desteğinin sınırlı olduğunu belirtti. Şöyle konuştu:
“İş sadece TCMB’ye havale edilmiş durumda. Ancak, BDDK, SPK gibi kurumların da içinde olduğu bütünsel bir program uygulanırsa TCMB işini çok daha etkili şekilde yapabilir. Bu destek olmadan işini yapmaya çalışıyor ama bu, sürecin yavaş işlemesine neden oluyor. Enflasyonu yüzde 45’e düşürdük, ancak hükümetin bu mücadeleyi iktisat politikası amacı olarak görmesi gerekiyor.
Bunlar olmadan MB’ye bunu yap dersen gene yapabiliyor ama daha zorlukla yapıyor, bu da kendini işin daha yavaş yapılması olarak gösteriyor. Bu kadar eziyetle enflasyonu yüzde 45’e indirmiş durumdayız. Hükümetin enflasyonu düşürmeyi iktisat politikası amacı olarak görüp ‘benim de yapacak başka şeylerim var’ diyeceğini ümit etmek lazım.”
Sıkı para politikasınınAMP talep üzerindeki etkisinin sınırlı kalmasının nedenlerini de değerlendiren Gürkaynak, 2021 sonrası yaşanan servet transferine dikkat çekti. Gürkaynak, “Birtakım insanlar bu dönemde aşırı zenginleşti. Bu kişiler, fiyatlara aldırış etmeden harcama yapabiliyorlar ve bu durumu kontrol edemiyoruz” dedi.
Servet Transferinin Etkileri
Gürkaynak, servet transferinin etkisinin, sıkılaşma politikalarının etkisiz kalmasına yol açtığını belirterek, bu sürecin ekonomideki bozulmaları daha da artırabileceğini ifade etti.
“Rasyonel Politikalara Geri Dönüş Şart”
Prof. Dr. Gürkaynak, makul iktisat politikalarına geri dönülmesinin, hem enflasyonla mücadelede hem de uzun vadeli ekonomik istikrar için kritik önem taşıdığını vurguladı.