Akbük Burnu’nun kuzeyinde, 951 metrelik sık ormanlarla kaplı yemyeşil Çıkın Dağının eteklerindedir. Geniş ve oldukça derin bir koydur. Batıya doğru kıvrılarak girer. Koyun sonunda dip yapısı kum ve yosunlu olan alana  10-15 metre arası demir atılır.

Koy, melteme, kuzeye ve lodosa korunaklı olmasına karşın, güney rüzgarına açıktır. Meşhur kıran rüzgarlarının hakim olduğu mevki olarak tanınır. Dağın yamaçlarına da “Kıran Sahili” denir. Gündüz poyraz estiyse, üstüne nem oranı düştüyse, bulutlar güneye akmaya başladıysa, kıran geliyor demektir. İskelelerin olduğu mevkii acilen terk edilip, kuzey kıyıya demiri uzun atıp, koltuk almak gerekir.

Koya girişte, batı taraftaki kıyı şeridi üzerinde birçok koy olsa da bunlar sığdır. Ancak girişte, Akbük Burnu’nun tam arkasındaki koy (37°01’10”K-28°06’48”D) derin suyuna karşın kıçtan kara bağlanılabilecek bir yerdir. Arkası ormandır. . Denizi berraktır. Çamlı Limanı, Karacasöğüt ve Akyaka’dan kalkan günlük tur tekneleri gündüzleri burada durak yaparlar. Akbük Limanı içinde 10 ar tekne kapasiteli 2 restoranın “T” iskeleleri vardır. Bunlarda tonoz olup, elektrik ve su verilir wireless bağlantısı sağlanır. Restoranların marketlerinde her türlü ihtiyaç maddeleri de bulunur, ikisi de otantik bir atmosfere sahiptir.

Plajin arkasından bir yol, kıvrıla kıvrıla orman içlerine girer. Bu yol, dağların sırtından, ormanların içinden, Yerkesik’e 35, Ören’e 25, Akyaka’ya 25 kilometre mesafe ile Akbük’ü bağlar.

Sazlıkların arasından  plaj bölümünde denize bir azmak dökülür. Azmak sonlarında küçük bir dalyan oluşmuştur. Akbük,  yüksek dağların yamaçlarından, özellikle gün batımında,  çok güzel görünür. Çam ormanlarının arasından fotoğraf makinanız mükemmel kareler yakalar.

Akbük özel koruma bölgesi olduğundan fazla yapılaşma yoktur.

Paylaşın.
Bir Cevap Bırakın

Exit mobile version