TUSAŞ, 100. helikopteri teslim etti!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen T-70 Genel Maksat Helikopteri, düzenlenen bir törenle Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Bu teslimat, TUSAŞ’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim ettiği 100. yerli üretim helikopter olarak kayda geçti. Daha önce de T129 ATAK helikopteri gibi önemli projelerde yer alan TUSAŞ, bu başarıyı sürdürmeye devam ediyor.

TUSAŞ Genel Müdürü Demiroğlu’ndan Anlamlı Mesaj

Teslimat töreninde konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülkenin ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaptığı hizmetlere vurgu yaparak, “Silahlı kuvvetlerimiz, Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde bizleri korumak için canla başla çalışıyor. Bunu vatani görevleri olarak yapıyorlar. Bizler de bunları vatani görev olarak yapıyoruz, yapacağız, yapmaya devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.

Lisans Sorunu ve Üretim Planları

TUSAŞ tarafından Sikorsky S-70 helikopterinin lisansı altında üretilen T-70 Genel Maksat Helikopteri projesi, Türk güvenlik güçlerine 109 adet teslimat yapılmasını hedefliyor. Ancak, yaşanan lisans sorunları nedeniyle bu sayı şu an için 38 adetle sınırlı kaldı. Lisans sorunlarının çözümü için çalışmalar devam etmekte olup, bu süreçte teslimatlara da hız kesmeden devam ediliyor.

T70 Projesi’nin Detayları

T-70 Genel Maksat Helikopteri Projesi, TUSAŞ’ın ana yükleniciliğinde ve Sikorsky, ASELSAN, TEI, Alp Havacılık gibi firmaların alt yükleniciliğinde yürütülüyor. Proje kapsamında TUSAŞ, helikopterin ana parçalarının üretimi, montajı, testleri ve entegre lojistik desteğini sağlarken; ASELSAN aviyonik sistemlerin geliştirilmesi ve entegrasyonu ile Sikorsky ile birlikte helikopter kokpiti geliştirilmesini üstleniyor. TEI, T700 motorunun üretimini gerçekleştirirken, Alp Havacılık ise iniş takımları, dişli kutusu ve dinamik parçaların üretimi ile montajını yapıyor.

Türkiye’nin Hava Gücüne Katkı

T70 Genel Maksat Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü gibi birçok kritik kuruma teslim edilecek. Bu projeyle, Türkiye’nin hava savunma ve operasyonel kapasitesinin önemli ölçüde artırılması hedefleniyor.

Türkiye’nin Yeni Hava Savunma Kalkanı: Çelik Kubbe Sistemi! Çelik Kubbe Nedir, Nasıl Çalışacak?

Çelik Kubbe Katmanlı Hava Savunma Sistemi‘ne ilişkin karar, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında alındı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, yerli ve millî olarak geliştirilen bu projeyle Türkiye’nin hava savunma altyapısının önemli bir adım daha attığı vurgulandı.

Ağ Yapısında Entegrasyon ve Yapay Zeka Desteği

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve millî olarak geliştirmekte olduğumuz ÇELİK KUBBE Projesi karara bağlanmıştır,” ifadelerine yer verildi.

Çelik Kubbe: Sistemler Sistemi

Çelik Kubbe, Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen çok katmanlı bir hava savunma sistemidir. Bu sistem, KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi farklı hava savunma sistemlerini entegre ederek, kapsamlı bir koruma sağlayacak. Ayrıca, radar ve elektro-optik sistemler gibi hedef tespit, teşhis ve sınıflandırma görevlerini üstlenen alt sistemler de Çelik Kubbe’nin bir parçası olarak görev yapacak.

Çelik Kubbe’nin İlk Üyesi: KORKUT C-RAM

Çelik Kubbe Sistemi’nin geliştirme çalışmaları sürerken, paralel olarak test faaliyetleri de devam ediyor. Bu süreçte KORKUT Hava Savunma Top Sistemi, C-RAM (Roket, topçu, havan mühimmatına karşı hava savunma) görevlerini başarıyla yerine getirebileceğini kanıtladı. ASELSAN tarafından geliştirilen ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 2016 yılından beri aktif olarak kullanılan KORKUT, son yapılan testlerde C-RAM kategorisindeki bir hava hedefine karşı etkili bir şekilde angajman gerçekleştirerek, bu görevdeki başarısını teyit etti.

ASELSAN’ın Çelik Kubbe Projesi: Türkiye’nin Hava Savunma Alanındaki Beyni

Çelik Kubbe, radar, füze, fırlatma sistemleri, haberleşme modülleri ve komuta kontrol istasyonları gibi birçok bileşeni barındıran bir sistem olarak, Türkiye’nin hava savunma alanındaki en önemli projelerden biri olmayı hedefliyor. Bu sistem, Türkiye’nin hava sahasını yüksek teknoloji ve yapay zeka destekli bir yaklaşımla koruyacak.

Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin Diğer Kararları

SSİK toplantısında, Çelik Kubbe’nin yanı sıra havacılık ve uzay projeleri, uzaya erişim yeteneği, Milli Muharip Uçak KAAN, mini insansız hava ve deniz araçları projeleri gibi birçok savunma ve teknoloji projesi de ele alındı. Ayrıca, savunma sanayiinde millî yetkinliklerin geliştirilmesine yönelik yeni adımlar atılması kararlaştırıldı.

Büyük başarı: Savunma sanayiinde ilk 100’e 5 Türk şirketi girdi!

Türk savunma sanayii, Defense News Top 100 listesinde dikkat çekici bir başarı elde etti. Bu yıl listeye giren 5 Türk şirketi, sıralarını yükselterek önemli bir başarıya imza attı. Listenin en üst sırasında yer alan Türk şirketi ASELSAN, geçen yıla göre 5 sıra yükselerek 42. sıraya yerleşti. TUSAŞ 50. sırada, Roketsan 71. sırada, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) 84. sırada ve ASFAT ise 94. sırada yer aldı. MKE, bu yıl listeye ilk kez girme başarısını gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türk savunma sanayisinin büyümeye devam ettiğini vurgulayarak, “Türkiye savunma sanayii alanında dünyada ilk 100 listesinde 5 ve üzeri şirketi bulunan 5 ülkeden biri oldu” dedi.

Dünyanın En Büyük Savunma Şirketleri

Listenin ilk 10 sırasına bakıldığında, ABD’li savunma şirketleri öne çıkıyor. Lockheed Martin zirvede yer alırken, onu Aviation Industry Corporation of China ve RTX izledi. Northrop Grumman, General Dynamics ve Boeing ilk 6’da yer alan diğer önemli şirketler oldu. İlk 10’da ayrıca BAE Systems, China State Shipbuilding Corporation Limited, China North Industries Group Corporation Limited ve L3Harris Technologies gibi şirketler de bulunuyor.

Savunma Sanayii Ekosistemi ve Türkiye’nin Uluslararası Başarısı

Haluk Görgün, Türkiye’nin savunma sanayii ekosisteminin geniş, nitelikli ve dinamik olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu başarılarının arkasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ve Türk mühendislerinin yoğun emeği olduğunu ifade etti. Görgün, “Savunma sanayi ekosistemi olarak, başarılarımıza her geçen gün yeni başarılar eklemeye devam edeceğiz” dedi.

Exit mobile version